Здравни съвети

Кавко е катаракта и как да се предпазим

Написано от: Д-р Георги Василев 

Публикувано на: Декември 2, 2023

Представете си, че гледате през мъглив прозорец, където яснотата е изчезнала, а светът изглежда приглушен. Това е преживяването на хората, които се борят с катаракта - често срещано, но често неразбрано състояние на очите. 

 

Катарактата, известна още като перде на окото, представлява състояние, което се характеризира със замъгляване на лещата на окото, което води до намаляване на зрението. Възможно е състоянието да засегне едното или двете очи. Често заболяването се развива бавно и не нарушават зрението в началото.

 

Първоначално замъгляването на зрението, причинено от катарактата, може да засегне само малка част от лещата на окото и може да не сте наясно със загубата на зрение. При нарастване на катарактата замъгляването обхваща все по-голяма част от лещата и изкривява светлината, минаваща през нея. Това може да доведе до по-забележими симптоми.

Oфициална статистка от Световната Здравна организация

51% от слепотата е причинена катаракта...

Засегнатото население е около 20 милиона и продължава на нараства...

Шансът за развитие на катаракта е 1 на 6 за хората над 40 годишна възраст...

50% от населнието ще имат катаракта до 75 годишна възраст...

Как да се предпазим и да подобрим цялостносто здраве на нашите очи?

Начинът ни на живот се променя постоянно. Хората все повече са изложени на продължително напрежение върху очите си. Изкуствената синя светлина, на която сме подложени всеки ден продължава на нараства заради продължителното време, което прекарваме пред цифрови устройства.

 

Въпреки тази статистика специалистите споделят, че има начин, по който да се предпазим и помогнем на организма ни да се справи с проблемите, които имаме с нашето зрение.

 

Очите ни се нуждаят от правилните каротиноиди и антиоксидантни.

 

Ето кои са 3-те най-важни за здравето на нашието очи...

1. Лутеин

Kаротеноид с антиоксидантни свойства, играе ключова роля в предотвратяването на катаракта, като допринася за цялостното здраве на очите. Лутеинът, който се намира във високи концентрации в ретината, действа като естествен филтър, като помага за защитата на очите от вредното въздействие на ултравиолетовите (UV) лъчи и оксидативния стрес. Включването на храни, богати на лутеин, като зеленолистни зеленчуци, в диетата на човека или приемането на добавки с лутеин може да бъде много полезно и да действа, като превенцията на катаракта и цялостната грижа за очите

2. Зеаксантин

Зеаксантинът, както лутеина, е друг основен каротиноид, който е от решаващо значение за предпазване от катаракта и за поддържане на оптимално здраве на очите. Включването на храни, богати на зеаксантин, като жълти и оранжеви плодове и зеленчуци, в диетата на човека или приемането на добавки със зеаксантин може да засили цялостния защитен ефект срещу катаракта и да подпомогне запазването на ясното зрение във времето. Заедно лутеинът и зеаксантинът представляват страхотен дует в проактивната защита срещу свързаните с възрастта зрителни увреждания, което подчертава важността на включването на тези каротеноиди в балансирана и щадяща очите диета.

3. Червено грозде (ресвератрол)

Ресвератролът, мощен антиоксидант, който се съдържа в кожата на червеното грозде, проявява противовъзпалителни свойства и се свързва с намаляване на оксидативния стрес в очите. Смекчава възпалението и неутрализира свободните радикали, екстрактът от червено грозде допринася за защитата на лещата от възрастово обусловена дегенерация. Освен това ресвератрола подобрява кръвообращението и допълнително подпомага очното здраве, като осигурява адекватно снабдяване на очите с хранителни вещества. Включването на червено грозде към хранителния режим, може да предложи допълнителен защитен слой срещу развитието на катаракта и да насърчи цялостното добро състояние на очите

Vision Care

Формула #1 в грижата за очите!

Създадена от здравни експерти 

Набавянето на всичко необходимо за здравето на очите е много по-лесно чрез прием на хранителна добавка. Изборът на такава обаче не винаги е лесен. Съществуват десетки ако не стотици и много мои пациенти и приятели са ме питали към коя да ги насоча. За мен е важно хранителната добавка да е създадена от специалисти в областта и винаги гледам активните съставки и дозировките. Без значение дали искате да предпазите очите си или да подобрите цялостното им здраве VISION CARE от Doctor Switz ще бъде правилният избор за вас. Препоръчвам го на всички, които ме питат за мнение.

 • Предотвратява сухотата, зачервяването и умората в очите

 • Намалява риска от катаракта и развитие на възрастова макулна дегенерация

 • Укрепва капилярите и предотвратява образуването на тромби в ретината

 • Филтрира вредната синя светлина от екрани 

 • Подобрява фокуса и адаптацията на окото към светлина и тъмнина

 • Мощен антиоксидант и противовъзпалител

 • Намалява риска от очни заболявания

Vision Care

Формула #1 в грижата за очите!

Създадена от здравни експерти 

 

Купи от тук и спести до 40%

Офертата приключва след:

00
Дни
00
Часа
00
Минути
00
Секунди
Провери наличност

От Радомир до Швейцария: Историята на Doctor Switz

Историята на Doctor Switz започва не с легенди, а с истинските житейски изпитания на един човек - доктор Богомил Василев. С всекидневното си присъствие в малката си дрогерия в Радомир, доктор Василев става известен сред местните хора със своята способност да лекува с билки. Вдъхновен от успешното лечение на близки членове на семейството си, той превръща своята страст в професия.

Скоро, малката дрогерия се превръща в център за споделяне на здравни съвети и натурални лекове. Успехът на дрогерията и доверието на клиентите насърчават доктор Василев да разшири своята дейност. В стария стопански двор, наследен от неговия дядо, той започва своето първо малко производство, където експериментира с пресоване на билките в хапчета, установявайки, че този метод е по-ефективен от традиционните запарки.

Пътуванията на доктор Василев до Швейцария му откриват света на високите стандарти за качество и иновации. Вдъхновен от тази нова перспектива, той връща тези знания в Радомир, където ги съчетава с богатата българска билкова традиция. Така се ражда марката Doctor Switz - символ на съчетанието на традиционните практики със съвременните научни изследвания.

Днес, Doctor Switz предлага широка гама от хранителни добавки, произведени с грижа и внимание към детайлите, отглеждани в екологично чисти райони и произведени с използване на последни технологии. Всяка капсула, таблетка или саше е създадено с мисълта за здраве и благополучие, отразявайки нашето непоколебимо стремеж към високо качество и ефективност.

Доверете се на Doctor Switz - там, където личният опит и иновациите се срещат, за да създадат здравословни решения за вас.

Vision Care от Doctor Switz

 • Елиминира сухотата, зачервяването и умората в очите

 • Филтрира вредната синя светлина

 • Мощен антиоксидант и противовъзпалител

 • Одобрено от Българската агенция по безопастност на храните

Провери наличност

✅ 60-дневна гаранция за връщане на парите

Екслузивна оферта!

Поръчайте 3 x Vision Care и Спестете до 40%

Проверете наличността

Офертата приключва след: 

00
Дни
00
Часа
00
Mins
00
Секунди

Vision Care от Doctor Switz

 • Елиминира сухотата, зачервяването и умората в очите

 • Филтрира вредната синя светлина

 • Мощен антиоксидант и противовъзпалител

 • Одобрено от Българската агенция по безопастност на храните

Vision Care

Формула #1 в грижата за очите!

Създадена от здравни експерти 

 

Купи от тук и спести до 40%

Провери наличност

✅ 60-дневна гаранция за връщане на парите

Офертата приключва след:

00
Дни
00
Часа
00
Минути
00
Секунди